a kezdetek

A BLF Kosárlabda Klub baráti társaságként jött létre 1994-ben azért, hogy a kis társaság hivatalos mérkőzéseken is próbára tehesse tudását!

Az alapító Kovács testvérek - Endre és István - gyermekkorukban a XV. kerületi Szent korona (akkor Lenin) úti Általános Iskola, valamint a Kolozsvár úti Általános Iskola diákjaiként szerettek bele a játékba. Bár István később a kajak majd az atlétika felé vette az irányt, Endre még a főiskolán is aktívan kosárlabdázott amatőr szinten.

Tanulmányaik befejezése után a szokásos kérdés merült fel: hol hódolhatnak kedvenc sportáguknak?

A XV. kerületi Szent korona úti általános iskola tornatermében pattant le először BLF-es labda!

A kis baráti társaság az iskola kíváncsiskodó tanulóit is befogadta. A terem így hamar szűkössé vált. A helyzeten a XV. kerület Önkormányzata segített.

Megállapodtak abban, hogy amennyiben a BLF szisztematikusan elkezd egy utánpótlás nevelő bázist építeni, a XV. kerületi Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal sportért felelős osztálya partnerként csatlakozik ehhez a törekvéshez!

Közben megszületett a döntés: a BLF hivatalos színe a fekete és a sárga! Ehhez később harmadik színként a fehéret választották!

fúzió a Pattogós DSE-vel

A BLF első utánpótlás csapata ifi (ma junior) korosztályban indult. A csapatot a korábban 130-szoros válogatott játékos, EB bronzérmes Királyné Nagy Mária irányította.

Nem telt el sok idő és a klub a XV. kerület másik kosárlabda bázisával a Lipták Mihály vezette Pattogós DSE-vel kötött együttműködési megállapodást.

A Pattogós DSE korlátozott lehetőségei miatt csak serdülő korosztályig tudott a tanítványaival foglalkozni. Azoknak a tanulóknak, akik idősebb korukban is szerettek volna a sportággal foglalkozni, Újpestre a Tungsram SC-be kellett elmenni. Sajnálatos módon ez az egyesület éppen ebben az időben szüntette meg kosárlabda  szakosztályát.

A BLF feltűnése így kapóra jött. A DSE-ből kiáramló gyerekekkel a fekete-sárgák foglalkoztak tovább a Budapesti Honvédból érkező Farkas László edző vezetésével.

A sajnálatos módon csökkenő gyermekszám miatti iskola összevonásoknak néhány év elteltével a kerületben a Pattogós Utcai Általános Iskola is áldozatul esett. A DSE csapatai edzőjükkel a BLF-be kerültek.

A BLF ettől fogva minden korosztályban képviselte magát az országos és a budapesti versenyeken. A kosárlabda térképen jelentős helyet sikerült megszereznie a klubnak.

Az alsóbb korosztályokkal Lipták Mihály, a nagyobbakkal Farkas László foglalkozott.

budapesti és országos versenyek

Megérett az idő az NBII-es indulásra.

Az első NBII-es csapat irányítására Kovács Endre elnök egy igazán neves edzőt kért fel.

Madacsay Miklós mesteredző - korábban több NBI-es csapat edzője, egykori szövetségi kapitány - vállalta a feladatot!

Megalakulásától csak öt év telt el, amikor az első kiemelkedő eredményt érte el a klub.

Az 1998/1999. évi bajnoki szezonban az Országos Gyermek Kupát a BLF nyerte!

Ezzel a Klub letette névjegyét a hazai kosárlabda utánpótlás nevelésben. A következő sikerre nem kellett sokat várni, hiszen gyermek csapatunk a következő bajnoki évben is a XV. kerületbe hozta a kupát!

A BLF KK-t 1999-től hosszú évekig az ország öt legjobb utánpótlás-nevelő bázisa között tartották számon. Ez idő alatt megannyi Budapest Bajnoki győzelem, rengeteg Országos Bajnoki dobogós helyezés gazdagította a klub eredményeit!

A sikerek kovácsai Farkas László és Lipták Mihály edzők voltak.

A XV. kerület kosárlabda klubja elkezdte ontani az utánpótlás magyar válogatottakat. Volt olyan magyar válogatott mérkőzés ahol a kezdő ötösben négy (!) BLF-es játékos szerepelt!

Ezt a szép korszakot mindmáig legnagyobb eredményünk zárta le. A 2004/2005. évi bajnoki szezonban megszereztük az Országos Junior Bajnoki címet!

Ebből a csapatból hárman (Hanga Ádám, Hajmásy Péter, Medve Máté) ma hazai NB I/A-s csapatokban játszanak. Supola Zoltán Leeds-ben egyetemen kosárösztöndíjjal tanul . Hanga Ádám felnőtt magyar válogatott lett, akit már az NBA drafton is jegyeztek. Többen (Bohanek Balázs, Losonczy Dániel, Szécsényi Tamás, Medve Milán) szerepelnek a honi NB I/B csapataiban.

A klub legfrissebb NBI-es nevelése Dankó Tamás aki 2011-től az Albacomp játékosa. Vele együtt az Albacomp 12 fős játékos keretében már három játékos nevelkedett a BLF KK-ban.

Dagdelen Attila, aki a BLF-ben kezdte tanulni a kosárlabdázást, jelenleg az európai megaklub, a török Fenerbahce utánpótlás játékosa, és a Török U18-as nemzeti válogatott tagja!

 • Gyermek csapatunk - 2017

  U12 - 2017

 • Süni Kupa - Gödöllő

  I. Süni Kupa - Gödöllő

 • Olasz torna - 2017

  Pisa - 2017

 • Castelnuovo - 2017

  Castelnuovo - 2017

 • XV. Kerületi Polg. Hiv.

  Önkormányzat