A BLF KK SE COVID-19 terjedésének kockázatát csökkentő intézkedési terve 

Az alábbi intézkedések célja az, hogy a lehetőségekhez mérten csökkentse a COVID-19 emberről emberre történő terjedésének kockázatát a BLF KK SE kültéri edzésein.

A BLF KK SE az alábbi intézkedési tervet a Magyar Kosárlabdázók Szövetsége által és az Országos Sportegészségügyi Intézet által 2020. szeptember 3-án„Irányelvek a 2020/2021-es kosárlabda bajnoki szezonra a COVID-19 elleni intézkedések figyelembevételével”címmel kiadott dokumentum útmutatásai alapján alkotta meg.

Hatályos: 2020. szeptember 10-től visszavonásig

Az intézkedési terv elsődleges szándéka a higiéniai intézkedések hangsúlyozása, valamint az adott területen (pályán, teremben, létesítményben) tartózkodó személyek számának korlátozása a COVID-19 19 terjedési esélyeinek csökkentése érdekében.
A dokumentum a létesítmények területe, illetve az esetleges hatósági korlátozások függvényében különböző készültségi szintekhez különböző előírásokat fogalmaz meg. A készültségi szintek az MKOSZ készültségi szintjeivel azonosak.

A készültségi szintek:

1. VÖRÖS:Csoportos kosárlabda tevékenység nem engedélyezett
2. NARANCS:Kizárólag edzés engedélyezett, legfeljebb 20 fő/pálya
3. SÁRGA:Mérkőzés és edzés engedélyezett, legfeljebb 50 fő/pálya
4. ZÖLD:Mérkőzés és edzés engedélyezett, a jogszabályi korlátoknak megfelelő nézőszámmal

A KÉSZÜLTSÉGI SZINTEKRE VONATKOZÓ IRÁNYELVEK
(Mivel az MKOSZ-nél jelenleg (2020. szeptember 14.) a ZÖLD készültségi szint hatályos így azt közöljük)

  • Edzések szervezhetőek.
  • A szülők, hozzátartozók a BLF kültéri edzéseire elkísérhetik és a pályától legalább 3 méteres távolságban, maszkban egymástól legalább 1,5 méter távolságot tartva megnézhetik az edzéseket, megvárhatják gyermekeiket.
  • Maszk hiányában a szülők a pályától távolabb várakozzanak gyermekeikre.

KÜLTÉRI EDZÉS

Kültéri edzésen edzővel, szabadtéren végrehajtott kosárlabda foglalkozást értjük. Megszervezésével kapcsolatos egyedi folyamatokat, melyek biztosítják az alábbi irányelvek betartását: 

  1.  A kültéri edzésen kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató személy vehet részt, beleértve a sportolókat, sportszakembereket és nézőket (szülők, kísérők).
  2. Az edzés előtt és a végén a kézfertőtlenítés kötelező. A kézfertőtlenítés történhet saját vagy a BLF által biztosított fertőtlenítő szerrel. Az edzés szüneteiben a kézfertőtlenítés ajánlott.
  3. Edzés elején és végén a sportszerek fertőtlenítése a BLF által biztosított fertőtlenítőszerrel kötelező.
  4. Mindenki kizárólag saját névvel vagy jól megkülönböztetett jellel ellátott kulacsot használhat. A kereskedelemben kapható megkülönböztetés nélküli palackok használata tilos.

 Járványügyi felelős:

Minden, az MKOSZ versenyrendszerében résztvevő sportszervezet - így a BLF is - köteles járványügyi felelőst kinevezni a kiadott irányelvek betartásának biztosítása céljából.
A járványügyi felelős a kosárlabda edzés vagy mérkőzés megkezdése előtt köteles ellenőrizni, és jegyzőkönyvben rögzíteni a létesítményre és eszközökre vonatkozó, a járvány elleni küzdelem érdekében előírt feladatok végrehajtását. A jegyzőkönyvet az eseményt követő 30 napig meg kell őrizni, és kérés esetén azt az MKOSZ rendelkezésére kell bocsátani!
      

A BLF KK SE járványügyi főfelelőse: Kovács István technikai vezető

További járványügyi felelősök:

U11 és U12:Nagy Ágnes vezetőedző
U14:Spóring Gergő vezetőedző
U16:Lipták Mihály vezetőedző
U18 és NB II.:Pádár Balázs vezető edző

A járványügyi felelősök a BLF-ben (a hazai edzéseken, mérkőzéseken) a COVID-19 terjedésének kockázatát csökkentő intézkedéseinek betartatásáért felelnek.  

Sportorvosi engedélyek:

Igazolt COVID-19 betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert.
A sportolók szempontjából legfontosabb a vírusfertőzést követően jelentkező következményes szívizomgyulladás lehetősége.

Emiatt bármilyen vírusfertőzést követően az intenzív sporttevékenység végzése kizárólag megfelelő körültekintés mellett lehetséges.
Panaszmentes esetekben is indokolt a kardiológiai kivizsgálás (nyugalmi EKG és szívultrahang).
A tünetmentes COVID-19 pozitív teszteredmény esetén legalább 2-4 hétig javasolt a fizikai kímélet, a verseny és szabadidősport mellőzése.
Tünet és COVID-19 pozitív teszteredmény esetén ugyanez 6 hét.
A sportorvosi-versenyzési engedély pozitív PCR teszteredmény esetén automatikusan felfüggesztésre kerül, a terápiás-karantén-biztonsági időszak leteltével újra kell indítani a versenyzési engedély megszerzésének folyamatát a sportorvosnál (lásd: OSEI állásfoglalás COVID-19 myocarditis kérdésben).

Igazolt fertőzött a BLF-ben:

Ha a BLF bármely sportolójának vagy sportszakemberének teszteredménye pozitív, az ő azonnali elkülönítéséről és az állami járványügyi protokoll megindításáról gondoskodni kell.
Szerológiai COVID-19 gyorsteszt negatívtól eltérő eredménye esetén PCR tesztet kell végeztetni az esetleges fertőzöttség megállapítására.
Az állami járványügyi protokoll keretében a Nemzeti Népegészségügyi Központ helyi szerve dönt a csapat többi tagjának hatósági házi karanténba helyezéséről.

Budapest, 2020. szeptember 10.

Kovács István - BLF KK SE technikai vezető

  • Gyermek csapatunk - 2017

    U12 - 2017

  • Süni Kupa - Gödöllő

    I. Süni Kupa - Gödöllő

  • Olasz torna - 2017

    Pisa - 2017

  • Castelnuovo - 2017

    Castelnuovo - 2017

  • XV. Kerületi Polg. Hiv.

    Önkormányzat